Volkswagen Lupo

  • 0
Schermafbeelding 2016-01-29 om 14.20.34

Volkswagen Lupo

Category : Auto's

De Volkswagen Lupo is een compacte auto die in 1998 werd geïntroduceerd en onder de Polo in het programma werd gezet. De auto bood plaats aan 4 personen en was alleen in driedeurs uitvoering leverbaar. De auto stond als benzine en diesel in de prijslijsten, waarbij er in ieder geval één dieselmotor opviel. De zogenaamde Volkswagen Lupo 3L beschikte over een driecilinder motor met een inhoud van 1200 cc. Deze motor leverde 61 pk en was in staat om 33 kilometer te rijden met 1 liter dieselolie.

Maar behalve de ultrazuinige motor werd er van alles aangepast aan de Lupo 3L om lage verbruikscijfers te bereiken. Zo werden er diverse onderdelen van lichtere materialen vervaardigd en werd voor de gehele auto dunner (lichter) glas gebruikt. Aerodynamische aanpassingen werden ook doorgevoerd, zoals een vrijwel dichte grille en een andere achterklep met ingebouwde spoiler. De Volkswagen Lupo 3L was zijn tijd eigenlijk iets te ver vooruit. Zuinig rijden vond men wel leuk, maar niet met inlevering van veel comfort. Pas toen de Lupo al uit productie was werden in Nederland belastingmaatregelen genomen die gunstig waren voor berijders van dergelijke zuinige auto’s. Er kwam toen wel een stroom aan import-Lupo’s 3L naar Nederland.

In 2002 verscheen er een Lupo GTI met 1,6 liter benzinemotor en een vermogen van 125 pk. Vanzelfsprekend was dat een kleine en lichte auto, die met deze motor een uitstekend sturend karretje met pit werd. Met deze motor reed de Lupo in iets meer de 8 seconden naar 100 km/u en de topsnelheid lag boven de 200 km/u. Naast de Lupo was er tegelijkertijd de Seat Arosa. Vrijwel dezelfde auto, maar met iets aangepaste voor- en achterzijde en natuurlijk Seat-logo’s. In 2005 werd de Lupo opgevolgd door de Volkswagen Fox.


Leave a Reply