De Audi A3

  • 0
tuning-342255_1280

De Audi A3

Category : Auto's

De Audi A3 werd in 1996 door Audi geïntroduceerd als een compact instapmodel. Het was het eerste model van Audi dat een over dwarsgeplaatse motor beschikte. Op hetzelfde onderstel staan overigens ook de Audi TT, de Volkswagen Golf en de Skoda Octavia. In oktober 2000 onderging het model een facelift. De wijzigingen aan de verlichting en de spiegels vielen het meest in het oog. Motorisch konden gebruikers kiezen tussen een aantal 4-cilinder benzinemotoren met een vermogen tussen 101 en 215 pk en een viertal dieselmotoren.

Tweede generatie
In 2003 lanceerde Audi de tweede generatie van de A3. Ook deze auto kreeg in de loop der jaren een aantal facelifts. Hoewel het uiterlijk van de wagen wel werd aangepast, waren de grootste wijzigingen onderhuids terug te vinden. Audi maakte vanaf de tweede generatie gebruik van direct ingespoten benzinemotoren (FSI). Een techniek die voorheen alleen bij dieselmotoren werd gebruikt.

Bijzondere uitvoeringen
In 1999 kwam Audi met een hatchback uitvoering van de A3 die over vijf deuren beschikte. Ook in de tweede generatie bleef deze uitvoering beschikbaar. Vanaf 2008 was tevens een cabriolet leverbaar. Deze auto heeft een klassieke stoffen softtop. Een pure sportieve uitvoering werd in 2010 gelanceerd. De Audi RS 3 wordt geleverd met de 5-cilinder turbomotor die ook in het vooronder van de Audi TT ligt.


Leave a Reply